Det är inte bara människor som bör vara noga med sin tandhygien; även hundar drabbas av tandsten och tandköttsproblem, och att ta hand om munhälsan som en hund är därför mycket viktigt. Gör man inte det kan hunden ganska snabbt få problem med sina tänder och det är mycket plågsamt för hunden och hundägarens plånbok. Tack och lov finns det ett flertal olika sätt att ta hand om hundens tänder på.

Tandborstning

Hundägare bör borsta sina hundars tänder, men det kommer knappast som någon överraskning att detta sällan är hundens favoritsyssla. De flesta hundar kan vara rejält kinkiga och besvärliga när det kommer till tandborstning och det är därför viktigt att vänja dem vid tidig ålder. Genom att borsta några enkla tag över valpens tänder och sedan belöna den med gos eller en lekstund är ett utmärkt sätt att på en daglig bas gör hunden så van som möjligt. Det finns speciella tandkrämer som hunden tycker smakar gott, och om en hund hatar tandborsten i sig kan man sätta på en speciell borste rakt på fingret som är enklare att manipulera.

Tuggleksaker

Ute i naturen så gör hunden sig ren i munnen genom att gnaga på senor och ben från villebråd, och även hos hemmahunden är detta en instinkt. Detta märker man inte minst i valparnas ständiga tuggande på allt från tofflor och kuddar till träbitar och barnens läxor. Inget av de alternativen är däremot särskilt lämpliga så därför kan man skaffa speciella tuggleksaker som rengör bra. Det kan vara ett segt ben eller en räfflad gummikalkon, men se alltid till att de är regelrätta, för ändamålet utformade produkter.

Veterinärbesök

Man kan också låta veterinären rengöra hundens tänder precis som en människa gör det hos tandläkaren. Detta innebär dock att hunden ofta måste sövas då fyrbenta patienter inte är speciellt samarbetsvilliga!