En hund bör skötas om så bra det bara går, och beroende på rasen kan kraven vara lite olika. En jakthund behöver ofta tvättas oftare än en hemmahund, och en långhårig hund behöver borstas nästan dagligen. En mycket korthårig hund kan däremot behöva mer värme medan en matglad Golden Retriever bör skötas mycket noggrant vad gäller dess diet, annars blir den snabbt rultig.

Innan man skaffar hund är det därför alltid bra att tänka över dessa behov och se till att man har eventuell utrustning som kan komma att behövas. Om man till exempel planerar att skaffa en hund som fäller mycket bör man investera både i en riktigt bra hårborste men också i rengöringsmaterial för hemmet, och skall man skaffa en labrador bör man konstant ha schampon hemma då den är expert på att lorta ner sig. Skall man å andra sidan skaffa sig en liten Yorkie behöver man bra trimningssaxar då denna hundras har regelrätt hår istället för päls, och därför måste klippas ofta.

Alla hundar kräver dock en hel del skötsel som är gemensam för dem alla, och tre områden att hålla särskilt efter är öron, ögon och nos. Veterinärer rekommenderar att man gör det till en daglig rutin där man går igenom dessa områden för att se till att allt är som det ska.

  • Öron: skall vara rena och luktfria. Allt annat kan tyda på skabb eller smuts, vilket kan åtgärdas med speciella rengöringsmedel.
  • Ögon: klara och glänsande. Det är också viktigt att tårkanalerna är rena så att det inte samlas smuts. I så fall kan man rengöra ögonvrårna med lite ljummet kamomillte eller rengöringsvätska som kan inköpas på apotek. Dock inte medel för människor utan bara för hundar!
  • Nos: skall vara kall och lite fuktig. Är den varm och torr kan det förvisso bero på att hunden ansträngt sig fysiskt nyligen, men också vara ett tecken på feber.