Tyvärr kan hundar blir sjuka och bland de tydligaste tecknen på att något inte står rätt till är bristande aptit och allmän apati. En hund som är sjuk kan också få matta ögon och päls, en varm, torr nos och ett lite hängigt och kraftlöst sätt att gå på. Oavsett symptomen så bör man alltid kontakta en veterinär om man misstänker att något inte står rätt till eftersom hunden inte själv kan berätta om den har ont eller mår illa. Det ligger i djurs naturliga instinkt att försöka dölja sin sjukdom då den gör dem extra sårbara ute i det vilda. Så hellre att ta hunden till veterinären en gång för mycket.

Vanliga hälsoproblem

Bland de vanligaste problemen när det kommer till hundens hälsa är olika typer av magproblem, vilka vanligtvis yttrar sig i kräkningar och diarré. Hundar är i allmänhet glupska varelser och på en sekund kan de sätta i sig både stora och giftiga saker. Om ens hund börjar kräkas kan man vänta en liten stund för att se om det går över med kräkningen eller om hälsan tycks försämras. Om så är fallet kan det vara frågan om en regelrätt förgiftning och då gäller det att söka vård illa kvickt.

En hund som har en lite spänd mage kan också ha fått mask, och detta kan enkelt medicineras bort efter att veterinären har konstaterat vilken typ det är frågan om. Ett annat typiskt symptom på mask är att hunden börjar klia sig i ändan och släpa den utmed marken. Detta beror på att maskar ofta orsakar klåda runt analöppningen.

Hundar kan också råka ut för olika former av bett och ohyra, och detta resulterar inte sällan i klåda. Öronskabb kan till exempel få den stackars hunden att klia sig blodig i öronen och fästingbett kan ge svåra virussjukdomar. Det är därför viktigt att dagligen gå igenom hundens päls och öron för att se till att det inte har kommit några ovälkomna besökare.