Glädjen i att ha hund är enorm, men det är också ett stort ansvar som innebär en hel del ekonomiska utgifter. Oavsett hundras så måste man till exempel ta hunden till veterinären för årliga vaccinationer och hälsokontroller och precis som med barn är det alltid något som händer. Plötsligt vill hunden inte äta eller börjar halta, eller så är det dags för kastration eller kanske tandrengöring. Det är med andra ord inte bara mat, koppel och leksaker man måste betala utan även hundens vård och omsorg.

I Sverige brukar man därför skaffa en hundförsäkring i samband med den fyrfota vännens ankomst och då hunden är ett mycket populärt djur finns det många olika alternativ. Som hundägare kan detta ibland kännas lite överväldigande då det kan vara svårt att bestämma vilken försäkring som passar en bäst, och det finns därför en

jämförande konsumentservice där man kan se för- och nackdelar med olika försäkringar.

Vad bör man tänka på?

De flesta hundförsäkringar har en grundförsäkring som innefattar vissa grundläggande saker som vaccinationer och hälsokontroller, men som hundägare är det vanligt att man vill ha vissa specifika tilläggsförsäkringar. Dessa beror oftast på vad för slags hund man har då många raser har benägenhet till olika hälsoproblem och beteenden. Det är till exempel ganska vanligt att rasen boxer får tumörer och att Yorkshire terriers blir bitna, då de själva tror att de är större än de är och har ganska kaxiga karaktärer. Vidare är vissa hundar mer aktiva och nyfikna än andra, och då faller det sig rätt naturligt att de också råkar ut för fler olyckor.

Beroende på vilken försäkring man tecknar så finns det olika avgifter som självrisk som man också bör jämföra. Över lag så är det allra förmånligast om man skaffar en försäkring innan valpen hunnit bli fyra månader gammal.