Att skaffa hund är något som berikar livet på många sätt men ansvaret är stort och man får räkna med en hel del arbete och ekonomiska bördor. En hund skall rastas och motioneras många gånger om dagen och det spelar ingen som helst roll om det regnar eller snöar, om man är sjuk eller stressad. Till det kommer regelbundna veterinärbesök och inköp av olika saker som har med skötsel, vård och stimulans att göra.

Olika hundar har olika krav och om man vill skaffa hund så är det viktigt att man tar sig en ordentlig funderare på vilken sort man tycker passar en bäst. Vill man ha en livlig och busig vovve eller föredrar man en lugn och värdig kompis? Skall man rädda en herrelös hund eller föredrar man en rashund från en renommerad kennel? Planerar man att ta med sig hunden till jobbet eller jakten eller kommer hunden fungera som en ren sällskapsvovve? Här kommer några tips om vad för slags hundar som passar olika energinivåer..

Full fart

Om man är friluftsmänniska och har en vardag som involverar många timmar utomhus så är det nästan ett måste att ha hund. Ingenting är så kul för både hund och ägare att spendera timmar till fots, men det finns vissa hundar som är mer lämpade för detta än andra. Över lag är stora hundar med starka kroppar extremt lämpliga, som till exempel Schäfrar, Settrar och Pointers. Det finns också många mindre hundraser som älskar långa promenader, som Yorkshire Terriers och Chihuahuas, men det är viktigt att man har ständig koll på dem då de lätt försvinner i mängden.

Ett lugnare tempo

Alla hundar behöver motion men vissa raser behöver inte lika mycket. Mopsar är till exempel perfekta för äldre och dem som bor i lägenheter och, likaså bulldoggar och spaniels. Dessa är alla mycket sällskapliga hundar som leker bra hemma, och därmed får motion även på så sätt.