Hundar är underbara varelser och det är inte för intet de kallas för människans bästa vän. De ger sällskap och glädje och de får oss till och med att bli friskare och leva längre och det är just dessa många fördelar vi här skall gå igenom.

Livslängd

Läkare har länge sagt att det är mycket nyttigt att ha hund. Detta beror inte minst på att hundägare rör mer på sig då de ständigt måste ut på promenader men också för att det sällskap som en hund erbjuder påverkar människans allmänna välmående. Nu är detta dessutom grundligt vederlagt då en

stor studie av forskare från bland annat Stockholms universitet och Karolinska visar att hundägare lever längre. Man konstaterar att hundägare löper mindre risk för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar då de motionerar mer; särskilt de med energiska fågelhundar kan se fram emot ett friskare och längre liv.

Psykisk hälsa

En hund visar kärlek på alla möjliga vis och få saker är så upplyftande som en glad hundnuna och en viftande svans när man kommer hem. Särskilt ensamstående människor upplever att deras liv är trevligare och mer stimulerande och för äldre människor är känslan av att vara behövd mycket viktig. Forskare har också konstaterat att det är mycket nyttigt för barn att ha hund då med en hund i sin närhet lär de sig både att leka mer självständigt och att bli ansvarsfulla individer.

Sociala kontakter

Hundägare har ofta en egen liten vänskapskrets som är upplyftande och berikande. Det handlar om grannar som också är ute och går med hunden eller främlingar som möts i hundgården i stadens olika parker. Det finns en slags underförstådd regel att man inte ställer en massa personliga frågor utan att det mesta fokuseras runt hundarna men samtidigt är detta ett kul sätt att bryta lite grann loss från vardagslivet. Över lag anses det också vara lättare att prata med andra hundägare då man har en perfekt ursäkt.