Hundar har följt människan genom alla tider och olika raser har avlats fram för olika jobb. Vi har i dag jakthundar som hjälper jägarna och vallhundar som hjälper bönderna med får och nötkreatur. Inom jakthundskategorin finns det väldigt många raser som är specialiserade på olika typer av jakt och att jaga olika typer av djur.

Jakthundar

En tax är specialiserad på att hjälpa jägaren att jaga mindre djur såsom rävar, kaniner och harar. Det finns däremot större jakthundar som används till de större djuren. Nova Scotia duck tolling retriever (tollare) använder jägarna när de ska jaga änder. Tollaren skickas ut för att locka änderna till strandkanten så att jägaren kan skjuta dem, om änderna i stället skulle bli rädda och flyga i väg, skjuter jägaren dem i luften. Om de sedan landar i sjön, skickas hunden ut för att hämta dem.

Vallhundar

Inom denna kategorin hör border collie, Australian shepherd och cattledog. För länge sedan användes också schäfern (German Shepherd) som vallhund men det gör den inte lika mycket idag. Border collie och Australian shepherd är väldigt lika men skillnaden är att Aussien inte används lika mycket inom vallning här i Europa som den säkert gör i Australien. Border collie är en vallhund men det går ändå att ha den om du inte har möjligheten att ha får eller andra boskapsdjur. Du måste se till att aktivera både hjärnan och kroppen för att den ska må bra och vara lycklig.

Cattledog vallar kor och nötkreatur och den kommer också från Australien. Den har inte riktigt samma päls som Australian shepherd och border collie har utan den är mer släthårig. Border collien vallar genom sina ögon medan en Australian cattledog vallar genom att nafsa djuren i hasorna. Detta beteende tros härstamma från den australienske vildhunden dingon som cattledog verkar vara en blandning av.